Založ si blog

Ako spoznať kvalitný burčiak? A kde ho kúpiť?

Nezabúdajte, burčiaková sezóna už klope na dvere, tak sa pripravte na svoju tradičnú nálož vitamínov 🙂 Tento rok to vyzerá, že nám iršai dozreje okolo 20-teho augusta. My sa už nevieme dočkať…

V dnešnej dobe nie je také ťažké naraziť na mnohých podvodníkov, ktorí burčiak riedia jablčným muštom či vodou, aby predali aj nespotrebovaný burčiak, resp. rampáš, prípadne si zvýšili zisky. Tak kde teda kúpite poctivý burčiak?

zdroj : jmvinar.sk

Ak už máte ,,svoje,, osvedčené vinárstvo, kde kupujete burčiak každoročne a tento Vám chutí, patríte k tým šťastnejším- kupujte tam naďalej a podporte ,,svojho,, vinára resp. vinárstvo.

Mnoho ľudí si kúpi burčiak pri ceste od ,,vinárov,, a keď prídu domov sú nemilo prekvapený. Burčiak, ktorý bol celý deň na slnku, je riedený a zlomený (kyselý=rampáš), môžu akurát tak vyliať. Po nedobrej skúsenosti s burčiakom naň zanevrú.

Ale kvalitný a čerstvý burčiak je vitamínová vysokokalorická bomba, a ak je správne vylisovaný, odkalený a dobre prevážaný či krátkodobo skladovaný, máte sa na čo tešiť.

Medzi prvými hroznami dozrievajú iršai oliver a muškát moravský (MORP). Z týchto odrôd nám osobne viac chutí najskorší sladučký iršai. Neskôr sa pridáva veltlín, prípadne modrý Portugal, z ktorého je vynikajúci ružový burčiak. Neskoré odrody ako napr. ríňak (ryzling rínsky) nie sú veľmi vhodné na výrobu burčiaku, kôli nižšej cukornatosti, a zvyknú byť kyselšie.

Cena burčiaku

Čo sa ceny týka, tá sa zvykne pohybovať od 2 – 3 € – samozrejme závisý od lokality a prevádzky. Iná je cena pri ceste v hornej dolnej, iná v bratislavskej vinotéke a iná na jarmoku či vinobraní. Predaj burčiaku je legislatívne upravený a možno ho predávať iba v období od 15. augusta do konca roka (väčšinou sezóna končí koncom októbra)

zdroj : burcak.sk

Búrka v pohári…

Burčiak je ,,živý nápoj,,. S tým treba počítať (hlavne pri skladovaní a prevážaní). Ale prečo bublinkuje?

Vylisovaná hroznová šťava (mušt), je sladký nealkoholický nápoj. Do muštu sa podľa potreby pridá cukor (max.cca 4kg na 100 litrov) a kvasinky.

Kvasinky začnú ,,požierať,, cukry, čím vznikne oxid uhličitý a alkohol. Oxid uhličitý sa vo forme bubliniek dostáva z tekutiny, no alkohol ostáva. Preto podľa ,,búrky v pohári,, rozpoznáme, že burčiak stále pracuje, a že teda ešte obsahuje cukor a menšie množstvo alkoholu. Ak sa búrka v pohári resp. vo fľaši nekoná, môže to byť z dvoch dôvodov – všetok cukor už kvasinky spotrebovali a vyrobili alkohol (rampáš), alebo je burčiak práve vytiahnutý zo studeného prostredia(chladnička), kde sa kvasiaci proces spomaľuje. S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou, ak máte v ruke teplú fľašu ,,burčiaku,, ktorý nebublinkuje – nekupujte ho.

Odporúčame kúpiť burčiak, ktorý budete mať možnosť ochutnať, ak to situácia dovoľuje. Každý seriózny vinár s tým nebude mať problém. Prípadne v dnešnej digitálnej dobe nájdete na sociálnych sieťach mnoho príspevkov, či recenzií, ktoré Vám pomôžu s výberom burčiaku.

Nám chutí najviac ružový burčiak, pretože aj náš obľúbený eshop růžový slon má takú istú farbu. Ružová je proste TOP.

Na záver

  • burčiak kupujte z dôveryhodného zdroja
  • Ak sa dá burčiak ochutnajte
  • Burčiak musí pracovať
  • hnedý burčiak s usadeninami nekupujte, tak isto ani moc číry

Rada na záver: Burčiak si vždy skontrolujte, či je uzáver povolený, aby Vám nevybuchol. Burčiak uchovávajte na chladnom a tmavom mieste a spotrebujte ho ideálne do 48 hodín. Taktiež pozor pri doprave burčiaku!

Nazdravie a šťastnú ruku pri výbere toho správneho burčiaku…

A nezabudnite! nafúkať môžete aj na bicykli...takže opatrne…

Super masáž v Trnave – odporúčam ako darček

21.11.2021

Vyskúšal som pre Vás masáž v Trnave a prinášam Vám recenziu. Kde som bol, ako masáž prebiehala, a ako som bol spokojný? Vyskúšal som masáž od relaxacnamasaz.sk v Trnave. Príjemný salón v zrekonštruovaných priestoroch v Trnave na zelenom kríčku. Napriek možnosti objednania si maséra k sebe domov som využil návštevu salónu, aby sme mohli hodnotiť aj priestory. [...]

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Michal

Ahoj som Michal a prinášam recenzie služieb a produktov...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 6349x
Priemerná čítanosť článkov: 3175x

Autor blogu

Kategórie