Založ si blog

Ako spoznať kvalitný burčiak? A kde ho kúpiť?

Nezabúdajte, burčiaková sezóna už klope na dvere, tak sa pripravte na svoju tradičnú nálož vitamínov 🙂 Tento rok to vyzerá, že nám iršai dozreje okolo 20-teho augusta. My sa už nevieme dočkať…

V dnešnej dobe nie je také ťažké naraziť na mnohých podvodníkov, ktorí burčiak riedia jablčným muštom či vodou, aby predali aj nespotrebovaný burčiak, resp. rampáš, prípadne si zvýšili zisky. Tak kde teda kúpite poctivý burčiak?

zdroj : jmvinar.sk

Ak už máte ,,svoje,, osvedčené vinárstvo, kde kupujete burčiak každoročne a tento Vám chutí, patríte k tým šťastnejším- kupujte tam naďalej a podporte ,,svojho,, vinára resp. vinárstvo.

Mnoho ľudí si kúpi burčiak pri ceste od ,,vinárov,, a keď prídu domov sú nemilo prekvapený. Burčiak, ktorý bol celý deň na slnku, je riedený a zlomený (kyselý=rampáš), môžu akurát tak vyliať. Po nedobrej skúsenosti s burčiakom naň zanevrú.

Ale kvalitný a čerstvý burčiak je vitamínová vysokokalorická bomba, a ak je správne vylisovaný, odkalený a dobre prevážaný či krátkodobo skladovaný, máte sa na čo tešiť.

Medzi prvými hroznami dozrievajú iršai oliver a muškát moravský (MORP). Z týchto odrôd nám osobne viac chutí najskorší sladučký iršai. Neskôr sa pridáva veltlín, prípadne modrý Portugal, z ktorého je vynikajúci ružový burčiak. Neskoré odrody ako napr. ríňak (ryzling rínsky) nie sú veľmi vhodné na výrobu burčiaku, kôli nižšej cukornatosti, a zvyknú byť kyselšie.

Cena burčiaku

Čo sa ceny týka, tá sa zvykne pohybovať od 2 – 3 € – samozrejme závisý od lokality a prevádzky. Iná je cena pri ceste v hornej dolnej, iná v bratislavskej vinotéke a iná na jarmoku či vinobraní. Predaj burčiaku je legislatívne upravený a možno ho predávať iba v období od 15. augusta do konca roka (väčšinou sezóna končí koncom októbra)

zdroj : burcak.sk

Búrka v pohári…

Burčiak je ,,živý nápoj,,. S tým treba počítať (hlavne pri skladovaní a prevážaní). Ale prečo bublinkuje?

Vylisovaná hroznová šťava (mušt), je sladký nealkoholický nápoj. Do muštu sa podľa potreby pridá cukor (max.cca 4kg na 100 litrov) a kvasinky.

Kvasinky začnú ,,požierať,, cukry, čím vznikne oxid uhličitý a alkohol. Oxid uhličitý sa vo forme bubliniek dostáva z tekutiny, no alkohol ostáva. Preto podľa ,,búrky v pohári,, rozpoznáme, že burčiak stále pracuje, a že teda ešte obsahuje cukor a menšie množstvo alkoholu. Ak sa búrka v pohári resp. vo fľaši nekoná, môže to byť z dvoch dôvodov – všetok cukor už kvasinky spotrebovali a vyrobili alkohol (rampáš), alebo je burčiak práve vytiahnutý zo studeného prostredia(chladnička), kde sa kvasiaci proces spomaľuje. S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou, ak máte v ruke teplú fľašu ,,burčiaku,, ktorý nebublinkuje – nekupujte ho.

Odporúčame kúpiť burčiak, ktorý budete mať možnosť ochutnať, ak to situácia dovoľuje. Každý seriózny vinár s tým nebude mať problém. Prípadne v dnešnej digitálnej dobe nájdete na sociálnych sieťach mnoho príspevkov, či recenzií, ktoré Vám pomôžu s výberom burčiaku.

Nám chutí najviac ružový burčiak, pretože aj náš obľúbený eshop růžový slon má takú istú farbu. Ružová je proste TOP.

Na záver

  • burčiak kupujte z dôveryhodného zdroja
  • Ak sa dá burčiak ochutnajte
  • Burčiak musí pracovať
  • hnedý burčiak s usadeninami nekupujte, tak isto ani moc číry

Rada na záver: Burčiak si vždy skontrolujte, či je uzáver povolený, aby Vám nevybuchol. Burčiak uchovávajte na chladnom a tmavom mieste a spotrebujte ho ideálne do 48 hodín. Taktiež pozor pri doprave burčiaku!

Nazdravie a šťastnú ruku pri výbere toho správneho burčiaku…

A nezabudnite! nafúkať môžete aj na bicykli...takže opatrne…

Super masáž v Trnave – odporúčam ako darček

21.11.2021

Vyskúšal som pre Vás masáž v Trnave a prinášam Vám recenziu. Kde som bol, ako masáž prebiehala, a ako som bol spokojný? Vyskúšal som masáž od relaxacnamasaz.sk v Trnave. Príjemný salón v zrekonštruovaných priestoroch v Trnave na zelenom kríčku. Napriek možnosti objednania si maséra k sebe domov som využil návštevu salónu, aby sme mohli hodnotiť aj priestory. [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Michal

Ahoj som Michal a prinášam recenzie služieb a produktov...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 6216x
Priemerná čítanosť článkov: 3108x

Autor blogu

Kategórie